Wat draagt je kindje?

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 15:40

 

Wanneer je je kleintje wilt gaan dragen en lekker buiten wilt gaan wandelen vraag je je vast af: wat trek ik mijn kleintje aan? We kunnen je wat richtlijnen geven waarmee je kunt proberen wat voor jou en je kleintje prettig is. Elk kindje (en elke ouder) is anders en heeft een eigen temperatuurregulatie. De voorbeelden die we hier noemen zijn dus bedoeld als richtlijn: probeer het, check (in het nekje van je kleintje) of je iets moet aanpassen.

Wanneer je kleintje tegen je aan ligt (wanneer je gezellig op de bank zit, maar dus ook tijdens het dragen) geven jullie warmte aan elkaar af.  Daarbij vormt de draagdoek (of drager) een extra laagje. Je kunt je kindje dragen zo vaak en zo lang jullie dat samen fijn vinden. Maar…..wanneer het erg warm is (30 graden en meer) vind je het waarschijnlijk te warm om te dragen. Dat is in ons koude kikkerlandje niet zo vaak het geval, maar je weet maar nooit!

In het nekje van je kindje kun je goed voelen of hij het te warm heeft. Ook een bezweet of rood aangelopen gezichtje maakt duidelijk dat hij te warm is. Aan de voetjes en onderbeentjes kun je juist goed voelen of je kindje het te koud heeft. Een kindje dat oververhit of juist onderkoeld is, wordt heel rustig en lijkt tevreden. Laat je dus niet bedriegen en let goed op of je kindje de juiste temperatuur heeft.

Kleding van je kleintje in de draagdoek/drager:

Rond het vriespunt:
Onder je (draag-)jas, mutsje, sjaal, beenwarmers (indien nodig) en eventueel een dun jasje/vestje (afhankelijk van de warmte die je jas biedt)
Boven de 5 graden:
onder je (draag-)jas, mutsje, sjaal, eventueel een dun jasje/vestje (afhankelijk van de warmte die je jas biedt)

Boven de 10 graden:
onder je (draag-)jas, mutsje, eventueel een dun jasje/vestje (afhankelijk van de warmte die je jas biedt)

Boven de 15 graden:
Normale kleertjes

Boven de 15 graden:
normale kleertjes

Boven de 20 graden:
luchtige kleertjes

Boven de 25 graden:
Alleen een rompertje

Boven de 30 graden:
Niet meer in de draagdoek

Tips:

Wanneer de zon schijnt is het verstandig rekening te houden met de tere huid van je kleintje. In de schaduw blijven en/of de onbedekte lichaamsdelen insmeren of bedekken. Denk eraan dat zonnebrandcrème vlekken kan geven op je draagdoek/drager. Ruim op tijd insmeren kan helpen. Een zonnehoedje of petje kan ook erg fijn zijn. Is het heerlijk weer en merk je dat jullie ‘plakken’ tijdens het dragen? Leg gerust een hydrofiel doek tussen jullie lichamen in. Dat vangt het vocht op en dat voelt wel zo aangenaam. Houd je kindje met warm weer extra goed in de gaten en voedt ook dan op verzoek.

Ook in de herfst en winter kun je kindje dus prima dragen. Je draagt een jong kindje onder je jas. Misschien heb je een zwangerschapsjas waar je kleintje nu ook in past? Of heeft je partner een grotere jas die je tijdelijk kunt gaan gebruiken? Dat kan erg handig zijn. Er zijn ook speciale draagjassen/ draagtruien en covers te koop. Deze producten hebben een handige uitsparing voor je kleintje. Je gebruikt dus eerst je draagdoek (of drager) en daar overheen komt de jas/trui. Het voordeel van een speciale draagjas/trui is dat jouw hals ook bedekt is. Wanneer je een gewone jas draagt kan de rits niet tot boven dicht waardoor je vaak een koude hals hebt. Met een sjaal kun je dit deels oplossen. Beenwarmers kunnen ook handig zijn: bij omhoog kruipende broekjes of als extra laagje. De beenwarmers kun je natuurlijk ook op andere momenten goed gebruiken: ze staan ook erg leuk onder een rokje of jurkje. Ook kun je de beenwarmers gebruiken als beschermers over de banden van je drager.

Het is belangrijk dat je kindje vrij kan ademen. De jas/trui moet dus goed open kunnen ter hoogte van het gezichtje van je kleintje. Wanneer het koud is kun je je kleintje een muts, sjaal en beenwarmers aandoen. Denk eraan dat je kleintje jouw warmte ook krijgt (dat is juist de bedoeling) en je je kleintje niet te warm kleed. Het is heerlijk genieten met je kleintje zo in je jas!

Een kindje onder je jas kan heel praktisch zijn: is je kleintje in slaap gevallen bij thuiskomst? Geen probleem, je trekt gewoon je jas uit (en eventueel het mutsje en de sjaal) waarbij je kleintje gewoon verder kan slapen. Draag je je kindje over je jas? Let er dan op dat je kindje jouw warmte niet krijgt, stil zit in de draagdoek/drager en dus veel sneller afkoelt dan wanneer je je kindje onder je jas draagt. Beschermende kleding is dan erg belangrijk. Je kunt denken aan een wollen draagoveral, wollen kleding en verschillende laagjes kleding. Is je kindje al groter en wil ook zelf lopen? Het is natuurlijk niet praktisch wanneer je tijdens een wandeling je meerdere keren deels moet uitkleden omdat je kindje wil lopen/in de draagdoek/lopen etc. Dan is dragen over je jas wel zo plezierig voor jullie allebei. Bij het knopen van een draagdoek is de ene knooptechniek warmer dan de andere, omdat je bij de ene knoop meerder laagjes stof over je kindje hebt en bij een andere knoop maar een. Hier kun je rekening mee houden wanneer je nadenkt over de warmte/kou.

Draag je je kindje op je rug? Het is erg fijn om ook dan contact te kunnen maken en/of te kunnen checken of je kindje slaapt of……..Daarvoor bestaat een heel handig spiegeltje, de Backchecker.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.