Op onze website verzamelen we informatie voor (aanstaande-)ouders. Door deze onderwerpen op deze site te verzamelen willen we het grote bos van informatie overzichtelijker voor jullie maken. Het is niet niks; vader/moeder worden, grootouders, en al de keuzes te maken op basis van heel veel informatiebronnen. Om je op weg te helpen zetten we graag wat dingen voor je op een rij. Mocht je een onderwerp missen (of zelf een ervaringsverhaal willen aanleveren) dan horen we dat graag. Veel leesplezier!

Inhoudsopgave:


Veilig samen slapen

We krijgen geregeld vragen over het slapen van de kleintjes: wat is doorslapen, waar laat ik mijn kleintje slapen, kan ik een aanschuifbedje (co-sleeper) gebruiken?? In dit artikel willen we een paar punten uitleggen:

Lees meer »

Dunstan Babytaal

Pasgeboren baby's maken vanaf geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby's en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Het in een vroeg stadium herkennen van de behoeften van een baby heeft grote  voordelen  voor ouders. Wanneer je baby bijvoorbeeld honger heeft zal hij gaan zuigen. Wanneer hij aan de zuigreflex geluid toegevoegd ontstaat het 'woord' voor honger, Neh. De tong beweegt van boven naar beneden en veroorzaakt de N-klank. Dit zijn de eerste pogingen tot communicatie van je baby, nog voordat het echt tot huilen komt. Hoe eerder je het geluid herkent, hoe eerder je de baby kan voeden. Je kindje hoeft niet verder te huilen om zijn behoefte duidelijk te maken. Dat is fijn voor je baby en natuurlijk ook voor jou. Na een maand of drie, vier doven de reflexen, en daarmee de geluiden, langzaam uit en maken plaats voor bewuste communicatie van je baby. Lees verder op de website BABYTAAL....

Lees meer »

Kraamzorg in Nederland, uniek!

Wist je dat tot eind 19e eeuw de baakster kwam wanneer je ging bevallen? Bevallen deed je meestal thuis, onder begeleiding van een huisarts of vroedvrouw. Daarna kwam de baakster, zoals de kraamverzorgende toen genoemd werd. In die tijd was het woord 'hygiëne' nog niet uitgevonden en het sterftecijfer onder moeders en zuigelingen was hoog.

Lees meer »