Een draagdoek of drager kiezen

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 15:40

Ben je op zoek naar een fijne draagdoek of drager voor je kleintje? Je hebt vast al gemerkt dat er enorm veel keus is! We helpen je graag om een keus te maken die echt bij je past………..

Allereerst is het belangrijk dat je kijkt naar de verschillende mogelijkheden en bedenkt: ‘wat spreekt me aan?’ Daarna is het natuurlijk belangrijk dat je bekijkt: ‘past dit product bij de leeftijd/ontwikkeling en kledingmaat van mijn kleintje?’

Verschillende producten:

Een zachte rekbare doek knoop je eerst, daarna plaats je je kleintje in de doek en omhul je je kleintje met de doek. Een rekbare doek kun je vanaf de geboorte tot ongeveer 10 kilo gebruiken en draag je op je buik. Een rekbare doek knopen is iets wat je wel even moet leren. Dat kan met de gebruiksaanwijzing, maar ook tijdens een workshop of consult. Een rekbare doek draag je met drie lagen stof over je kleintje. Dit kan snel warm zijn, een aandachtspunt wanneer je de verschillende merken vergelijkt.

Kies je liever een geweven doek waarmee je je kindje vanaf de geboorte tot ver in de kleutertijd kunt dragen? Een geweven draagdoek is heel sterk en kan op diverse manieren geknoopt worden. Dit geeft dus veel mogelijkheden, zowel op de buik, rug en heup. Een geweven doek is er in verschillende maten en materialen. Het is belangrijk dat je een doek kiest die bij je past, je zult deze doek immers lang gebruiken. We raden je aan om verschillende doeken te bekijken en vooral ook te voelen. De standaard maat is een maat 6 (4.6 meter ongeveer). Dit is afhankelijk van jouw postuur. Kortere en langere doeken zijn dus soms praktischer, ook bij bepaalde knopen.

Welke draagdoek?

Het gewicht van een draagdoek (in gram per m²) geeft aan hoe dik een draagdoek is. Deze dikte (en de gebruikte materialen) bepaalt hoe een draagdoek voelt en of de draagdoek geschikt is voor jou en je kleintje.

180 g/m² is een heel dunne doek. Dit vraagt nauwkeurig knopen omdat de doek wat sneller kan snijden.
180-200 g/m² noemen we een dunne doek. Deze doek is vaak prettig voor premature kindjes of een jonge tweeling.

200-240 g/m² is een medium doek (meestal erg fijn om mee te starten).
> 240 g/m² noemen we een dikke doek en > 300 g/m² een zeer dikke doek.

 

Veel draagdoeken zijn gemaakt van katoen, maar er zijn ook draagdoeken die (deels) van bijvoorbeeld linnen, hennep, wol, zijde of bamboe gemaakt zijn. Elke samenstelling heeft zo’n zijn eigenschappen en natuurlijk kun je ook persoonlijke voorkeuren hebben.

Alle geweven draagdoeken zijn prima om je kindje mee te dragen. Dunne draagdoeken zijn vaak minder fijn bij zwaardere kindjes (je peuter bijvoorbeeld). Maar ook dat is weer persoonlijk. Rustig uitproberen en/of een aantal verschillende draagdoeken verzamelen zodat je kunt kiezen is natuurlijk wel fijn.

Veel draagdoeken zijn gemaakt van 100% katoen. Een praktische stof: sterk, zeker met de wevingen die gebruikt worden voor draagdoeken, en in allerlei mooie kleuren te verven. Katoen kan prima gewassen worden en vaak ook gewoon in de droger. Een katoenen draagdoek is geschikt voor je pasgeboren kleintje maar ook voor je peuter, afhankelijk van de dikte van de doek.

Linnen en hennep staan bekend om de grote draagkracht. Heerlijk voor de zomer en voor je grotere kindje. Ook hierbij is de dikte van de doek bepalend. Veel draagdoeken met linnen of hennep zijn in het begin nogal stug. De doek kan dan wel wat liefde gebruiken……knopen, spelen…daar wordt de doek zachter van.

Bamboe en katoen is ook een mooie combinatie! Heel fijn bij je pasgeboren kleintje door de zachtheid. Vaak zijn deze doeken wat dunner, dus nauwkeurig knopen is wel belangrijk, zeker wanneer je kleintje iets ouder wordt. Bamboe wordt ook wel gecombineerd met linnen of andere materialen, daardoor voelt de doek wat dikker/steviger.

Een doek waar zijde in verwerkt is voelt gelijk al zacht…..de doek is wel wat gladder en dat vraagt wat extra oefening bij het leren knopen. Afhankelijk van de gebruikte soort zijde kan een doek met zijde ook geschikt zijn voor de grotere kindjes.

Wol is een heerlijk product! Wel is het even proberen of jullie geen last hebben van de mogelijke kriebel…..testen dus! Wol heeft de geweldige eigenschap koel aan te voelen in de zomer en warm aan te voelen in de winter.

Of liever een draagzak?

Denk je dat een drager (ook wel draagzak genoemd) beter bij je past? Ga dan vooral eerst passen. Elke drager heeft een eigen pasvorm en eigenschappen die niet bij iedereen hetzelfde zullen zitten. Naast jouw lichaamsbouw is het ook erg afhankelijk van de kledingmaat van je kleintje. Je zult tijdens je zoektocht naar een geschikte dragers ontdekken dat er heel veel keus is en dat er op veel dragers staat dat ze ergonomisch zijn. Het woord ergonomisch is geen beschermde term. Iedere fabrikant kan dus een drager zo noemen.

Vervolgens kun je kijken naar de maat van de drager en de kledingmaat van je kindje. Een te grote drager zal moeten worden opgevuld met een kussentje/insert. Je kunt dit vergelijken met te grote schoenen die je opvult met watten. Het past, maar het zit niet lekker, je draagt liever goed passende schoenen. Zo is dat ook met de drager waarin je je kleintje wilt gaan dragen. Kies dus een goed passende drager.

Samengevat: de keus voor een draagdoek of drager is heel persoonlijk. Laat je goed informeren door een draagconsulente tijdens een inloopmoment, workshop of consult.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.