Welke draagzak kies je?

Gepubliceerd op 29 december 2021 om 18:29

Een draagzak (of drager) kiezen is niet eenvoudig. Om je een beetje wegwijs te maken in de wereld die voor je open gaat heeft Charlotte een blog geschreven waarin ze op een rijtje zet welke verschillen er zoal zijn. Charlotte Stolker is gecertificeerd draagconsulente en gewaardeerd collega. Op haar website kun je nog meer interessante informatie vinden. Ook vind je daar een Keuzehulp, handig!

Draagzakken, waar mag je op letten

Je hebt verschillende soorten draagzakken, een Meh Dai, Half Buckle, Full Buckle enzo… Ik zet de soorten allemaal op een rij voor je. Welke van de vele soorten past nu bij jou? Dat kan ik je in een blog niet vertellen. Passen is altijd het juiste advies, want de pasvorm kan je nu niet zien of voelen. Ik kan je wel uitleggen wat de verschillen in de draagsystemen zijn. Omdat het heel veel informatie is en ik alles even belangrijk vind heb ik er een serie van verschillende blogs van gemaakt. In dit blog een mooi begin:

Beetje Knopen

Meh Dai houdt in dat je een draagzak vastmaakt met 2 knopen, 1 van de heupband en 1 van de schouderbanden. De Meh Dai is een mooie middenweg is tussen een geweven draagdoek en een draagzak. Je hebt geen lange lap stof wat heel ingewikkeld kan zijn, maar een rugpand met kortere knoopbare banden aan de zijkant.

De Meh Dai is hierdoor erg simpel om te gebruiken en verwacht geen lastige knooptechnieken van je.

Je kindje zit in een ideale houding en zijn/haar gewicht wordt evenredig verdeeld over jouw bovenlichaam, hierdoor heb je optimaal draaggemak voor vrijwel iedereen en met elk postuur. Het is de ideale combi van draagdoek en voorgevormde draagzak.

De Meh Dai is vaak al te gebruiken vanaf geboorte tot een jaar. Sommige Meh Dai’s kan je versmallen en verbreden waardoor je er mee kan spelen en langer plezier van hebt.

Klikken, beetje of geheel

Half of Full buckle Dit is een draagzak die al voorgevormd is, maar géén verhard rugpand heeft. De draagzak hoeft niet om je heen geknoopt te worden (zoals een Meh Dai of een draagdoek). Een draagzak bestaat uit een vierkantig rugpand, een tailleband en 2 schouderbanden bijna allemaal te bevestigen met gespen. Maar heeft weer 2 varianten, half met klikgespen of geheel met klikgespen.

Half buckle

(Half knopen, half klikgespen) houdt in dat je de draagzak vast maakt met 1 heupgesp en de schouderbanden knoopt.

 

Full buckle (geheel klikgespen)

Dit houdt in dat je de draagzak vast maakt met alleen gespen.

 

Schort ook wel apron


Een draagzak met een schort model is een draagzak met gespen op de heupband. De heupband is ongevuld en je maakt met omdoen van de draagzak al gelijk een soort van zitje waar de billen van het kindje in komen.

 

Onbuhimo


Een onbuhimo is een draagzak zonder heupband en heeft alleen schouderbanden. De beentjes van je kindje steken door de schouderbanden heen, zodat de onderkant van de onbuhimo als ‘zitje’ onder het kontje gedaan kan worden.

 

 

Heupband

We noemen het allemaal heupband, maar eigenlijk is die benaming m.i. foutief. De band die om het lijf van de persoon die draagt gaat is een tailleband. De begin locatie van de ‘heupband’ is dan ook tussen de ribben en het bekken bot in. Zeker wanneer we te maken hebben met een new born.

 

De taillebanden zijn er in verschillende vormen.

  • Recht / Rond
  • stevig gevuld / zacht gevuld
  • Geen

 

Aanhechting schouderbanden

 

De schouderbanden zitten vast aan de bovenkant/zijkant van het rugpand, ieder op zijn eigen manier.

 

  • opgevouwen
  • gevuld
  • uitgewaaierd
  • half opgevouwen
  • later zelf te vullen

 

Waar de schouderbanden eindigen op de draagzak verschilt per draagzak, ook binnen een merk. Op deze manier kan je op verschillende manieren de schouderbanden doen op de rug van de ouder die draagt.

 

  • aan het rugpand
  • aan de heupband
  • onder de billen
  • knopen / gespen
  • kruizen / omgekeerde rugzak

 

Note: De meeste merken ontwerpen hun draagzakken voor een gemiddeld postuur. Zo kunnen ze een zo breed mogelijke markt bereiken. Hierdoor vallen er altijd ouders buiten dit plaatje. Ideaal zou zijn als elke draagzak goed past bij elke ouder, ook kleinere moeders en vaders of grotere vader

Charlotte, hartelijk dank voor je blog, we hopen er nog meer te ontvangen en lezen natuurlijk graag mee op jouw website: Dragen geeft Plezier.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.