Ergonomisch dragen, de basis......

Gepubliceerd op 1 januari 2022 om 00:00

Je kleintje heeft negen maanden in de baarmoeder gezeten, heerlijk warm en veilig, luisterend naar de geluiden die zo vertrouwd zijn: de hartslag van mama, haar stem, de stemmen van dierbaren om haar heen.

Na de geboorte voelt je kleintje zich dan ook het meest veilig op de plek waar diezelfde geluiden zijn: bij mama (en daarna bij de andere dierbaren). Veilig tegen je aan, de geluiden, bewegingen, geur en warmte herkennend. Elk kleintje heeft behoefte aan veel lichaamscontact om zich zo veilig en geborgen te voelen.

Al eeuwen is het gebruikelijk dat vrouwen hun kleintje bij zich dragen op allerlei manieren. Zo kan de moeder haar werk doen met het kleintje bij zich, tussendoor gemakkelijk even voeden en het kleintje aandacht geven. In de verschillende culturen zie je diverse draagmethoden, met doeken, dekentjes, een handdoek of speciaal ontworpen dragers.

In onze westerse cultuur is ooit het idee ontstaan dat een kleintje zo snel mogelijk zelfstandig moet kunnen functioneren, een eigen bed hoort te hebben (en een eigen kamer). Ook bestaat er een (omstreden!) theorie waarin ouders het advies krijgen hun kleintje te laten huilen zodat het ‘wel leert stil te zijn’. Uit onderzoek is gebleken dat dit schadelijk is voor de ontwikkeling en totaal niet past bij de fysiologische behoeften van elk kleintje.

Het is dan ook van grote waarde dat (aanstaande-) ouders weten wat de fysiologische behoeften van hun kleintje zijn. De afgelopen jaren is merkbaar dat ouders hier meer bij stilstaan en vaker kiezen om samen te slapen, borstvoeding te geven zolang hun kleintje dat fijn vindt en hun kleintje te dragen in een draagdoek of ergonomische drager.

HOUDING

Bij een pasgeboren kleintje kun je zien dat de natuurlijke houding wordt aangenomen wanneer je kleintje tegen je aan ligt: de knietjes opgetrokken, handjes bij het gezichtje en de rug gebold. Dit noemen we ook wel de kikkerhouding of M houding.

Wanneer je kleintje gedragen wordt in een draagdoek of ergonomische drager dan zorg je ervoor dat je kleintje de zogenaamde M- houding aanneemt. De juiste hoogte kun je eenvoudig bepalen: als het goed is kun je een kusje bovenop het hoofdje geven. De doek (of drager) ondersteunt je kleintje van knieholte tot knieholte, waarbij de knietjes hoger zitten dan de billetjes. Het ruggetje is mooi bol en wordt ondersteund door de doek of drager. Deze ergonomische houding zorgt ervoor dat het ruggetje van de baby niet overbelast wordt. Het is  ook de meest gunstige houding voor een optimale ontwikkeling van de heupjes.

Liggend dragen raden we af: je kindje ligt dan met het kinnetje op de borst (dat bemoeilijkt het ademen) en ligt verstopt in de doek/drager. Hierdoor kan het snel warm worden en is het moeilijk verse lucht in te ademen. In oude gebruiksaanwijzingen kun je de liggende houding nog wel tegenkomen, het wordt daar ook wel de komma-houding genoemd.

Bij niet ergonomische dragers is er geen knie tot knie ondersteuning, waardoor de beentjes naar beneden hangen en de natuurlijke houding of M houding ontbreekt. Dit is niet wenselijk voor de ontwikkeling van de heupjes en wordt dan ook afgeraden. Dit geldt ook voor het dragen van je kleintje met het gezichtje weg van de verzorger: hierbij is de houding van je kleintje niet ergonomisch en krijgt je kleintje veel prikkels te verwerken zonder zich te kunnen wegdraaien. Mocht je toch een ongeschikte drager willen gebruiken dan is het advies dit niet langer dan 10 minuten per dag te doen.

Alles op een rij:

  • Dragen bevordert de interactie tussen ouder en kind.
  • Het dragen van je kleintje maakt het voor jou als ouder eenvoudiger activiteiten weer op te pakken. Je kleintje kan zo rustig wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
  • Dragen geeft je kleintje lichaamscontact en geborgenheid, en deelname aan het sociale leven van de ouder (op ooghoogte!).
  • Lichaamscontact zorgt voor een uitwisseling van hormonen. Dit heeft een positief effect op de hechting, de groei en de borstvoedingsperiode.
  • Wanneer je kleintje moeilijk kan slapen kan de draagdoek een plek zijn om rustig te slapen. Je kleintje mag onbeperkt (ergonomisch) gedragen worden.
  • Dragen in de M houding gaat overstrekken tegen en stimuleert de ontwikkeling van de hersenen en het evenwichtsorgaan van je kleintje.
  • Een draagdoek of drager kan handiger zijn tijdens het bezoeken van een druk bezochte markt, winkel, bos, strand…….
  • Je hebt meer kofferruimte zonder de wandelwagen, een draagdoek/drager past makkelijk in je (fiets-)tas.
  • Met je kleintje in een doek, heb je je handen vrij voor andere kinderen en kun je huishoudelijke taken uitvoeren.
  • Fietsen of autorijden met je kleintje in een draagdoek/drager raden we echt af! Voor het vervoer op de fiets of in de auto zijn veiligere opties.
  • Heeft je kleintje reflux of buikkrampjes? dragen kan het verlichtend werken!.
  • Het dragen van je kleintje in een draagdoek of drager voelt veel lichter aan dan ‘gewoon’ op je rug of op je arm.
  • Voor ouders met een lichamelijke ongemak kan het dragen met een ergonomische draagdoek/drager vaak veel gemak geven.
  • Wanneer je draagt neem je zelf een betere houding aan en ontwikkel je sterke rugspieren!

 

Er zijn nog steeds dragers op de markt waarin je kleintje niet op deze ergonomische manier gedragen kan worden. Op de verpakking staat vaak wel dat het een ergonomische drager is maar wanneer je goed kijkt naar de afbeeldingen zul je zelf kunnen zien dat er in die gevallen geen knie tot knie ondersteuning is, of dat het rugpand niet zacht genoeg is. Laat je hierin adviseren door een geschoolde draagconsulente.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.